Прокуратурата очевидно подготвя възможността за влизане на багери в част от

...
Прокуратурата очевидно подготвя възможността за влизане на багери в част от
Коментари Харесай

Прокуратурата готви багери за част от вилата на Божков

Прокуратурата явно приготвя опцията за влизане на багери в част от вилата на предприемача Васил Божков на Витоша. Това се подразбира от известие на държавното обвиняване, съгласно което в някогашната резиденция на Тодор Живков, благосъстоятелност в този момент на намиращият се в Дубай Божков, имало противозаконни преустройства.

Според въпросното известие, Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирала кмета на София да извърши незабавна инспекция на място и по документи на градежа на вила „ Аглика “, намираща се в естествен парк „ Витоша “. На Столична община е указано  " упражни контролните си функционалности и да се осъществя административнонаказателна отговорност, планувана в Закона за устройство на територията ( ЗУТ),  за градежа на вила „ Аглика “ при съществуване на съображение за това ".

Веднага по-късно излиза наяве, че е завършила инспекцията на ДНСК във въпросната вила, която беше предоставена също от прокуратурата единствено преди две седмици. Държавното обвиняване твърди, че е получила отчет от ДНСК, в който се показва, " че са осъществени незаконосъобразни преустройства по смисъла на Закон за устройство на територията ". По време на  инспекцията на съществуващата постройка, както и за новоизградените елементи, не са показани строителни бумаги. Такива не са налични и в архивите на регион „ Витоша “– Следствен отдел към окръжна прокуратура и на НАГ – Следствен отдел към окръжна прокуратура.  Проверката на място е открила, че има две новоизградени здания, които съставляват градежи от пета и шеста категория, контролът на които е от подготвеност на Столична община, твърди прокуратурата.

Затова и в този момент Столична община следвало  " да ревизира поотделно и сложно строителния развой по вероятно осъществявани преустройства, да организира огледи на място като се изискат и всички относими към гореизложеното данни, в това число статут на терена, право на благосъстоятелност или на градеж, влезнали в действие кадастрални, общи и подробни устройствени проекти ". Трябвало да бъде проследен целият капиталов развой, включващ всички съставни елементи и законови условия, сходство на разрешението за градеж, в случай че има такова, с условията на нормативните актове.

" Докладът от инспекцията следва да е обстоен и да отрази дали са позволени нарушавания, какви са фактическите констатации и осъществена ли е административна и административнонаказателна отговорност. В случай, че при инспекциите се установяват данни за закононарушения от общ темперамент - да се подхващат и дейности по реда на Наказателно-процесуален кодекс, като за всеки обособен случай се уведомява и ВАП ", указва прокуратурата и прибавя, че желае резултат от проверката " в най-кратък период ".

ПРОВЕРКА И НА „ ВИЛНА ЗОНА ВИТОША “

Вероятно в опит да се защищити от констатации, че се е фиксирала само във Васил Божков, прокуратурата пуска и второ известие, с което афишира, че сезира началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и кмета на София да извършат незабавна инспекция на място и по документи на по този начин наречената „ Вилна зона Витоша “.

ВАП е образувала кореспонденция по изявления в медиите, в които се загатва, че в част от по този начин наречените частни резиденции и други парцели, намиращи се в естествен парк „ Витоша " от страната на хижа „ Алеко “, сменили първичната си благосъстоятелност след приватизиране, има възможност да са осъществявани основни преустройства. За другата част от парцелите информацията е на противоположния полюс - че са в извънредно занемарено от техническа позиция положение и в подобен тип повреждат природата и основават евентуална заплаха за живота и здравето на минаващите около тях туристи. Описаните нагоре условия обосновават интервенция на прокуратурата по реда на надзора за правда. Проверката следва да откри съблюдават ли се всички нормативни условия на Закон за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по използването му и другите нормативни актове по устройство на територията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР